Laptop sık sık kilitleniyorsa ve mouse aniden donuyor, hareket etmiyorsa cihazınızda anakart arızası olması muhtemeldir.
Bilgisayar işletim sistemine erişemiyor veya ekranda hiçbir şey göstermiyorsa (siyah ekran). Bu bozuk anakartın çok yaygın bir belirtisidir. Bilgisayar açılır, güç ışığı yanar, fan(lar) çalışır, ancak cihazda başka hiç birşey yapamazsınız.
İşletim sistemini kurarken veya kullanırken garip hatalar görünebilir. Windows'un ünlü mavi ekranı, programlardaki hata ve ani windows çökmesi belirtilerden bazılarıdır. Ayrıca bu hataları ram ve harddisk problemlerinde de görmekteyiz.
Olası bir anakart arızasının başka bir belirtisi, sistemin genel olarak yavaşlaması veya saniyeler veya dakikalar boyunca yanıt verememesi olarak görünebilir. Bu hata ayrıca, sık olarak harddisk problemlerinde de görülebiliyor.
Bozuk renkler veya açılmama, harici cihazlarda ve usb bağlantı noktalarında hatalar, ekran hataları.
Yukarıda yazdığımız belirtiler, anakart arızalarından kaynaklanabileceği gibi, diğer donanımlardaki çeşitli problemlerden de kaynaklanabilir. Bunların hiçbiri anakartın arızalı olduğunu kesin olarak göstermez. Gerçek ve doğru bir tanı koymak için gerekli eğitim, bilgi ve deneyime sahip bir teknik servisten destek almanız gerekir.
Aşırı sıcaklık anakarta zarar vererek laptopu bozmaktadır. Dolayısıyla anakart ısınması ve arıza çıkarması yaygın olan bir durumdur. Anakart üzerindeki chipset ve bga arızaları genelde ısınma kaynaklı olup, zamanla chiplerin altındaki lehimlerin çürümesi ve etkisini yitirmesiyle oluşmaktadır. Kullanıcılar genelde buna laptop anakart yanması der.
Laptopunuz darbe almış olabilir. Bu darbeye bağlı anakart üzerinde çatlaklar oluşmuş olabilir.
Laptopun üzerine su, çay, kahve gibi sıvılar dökülür ve bu sıvılar yüzünden anakart kısa devre yapar. Bu durumda batarya ve şarj cihazı en hızlı şekilde çıkarılması gerekir. Aynı zamanda sıvı temasına bağlı klavye arızaları da görülebilmektedir.
Laptopunuzun adaptörünü değiştirmiş olabilirsiniz. Yanlış adaptörler de voltajdan dolayı anakart arızalarına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda elektrik kesintilerine bağlı anakart arızalarıda ortaya çıkabilmektedir.
Notebooklarınızda bulunan BIOS’lar, anakart üzerinde bir entegreye yazılmış programlardır. Bilgisayarlarınızda voltaja, sisteminizdeki hatarlara, vb. sebeplerden dolayı BIOS’unuz arızalanabilir.
Bunlar belli başlı nedenlerdir. Bunların dışında oluşan sebeplerden de anakartlarınız arızalanabilir.
Yukarıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasıyla karşılaşırsak yapılacak ilk ve en önerilen şey, cihazı kapatmak, bataryayı çıkarmak ve bir profesyonel tarafından güvenilir bir şekilde arıza tespit edilene kadar tekrar açmamaktır. Özellikle kaybetmek istemediğimiz önemli verilerimiz varsa bu tavsiyeye uymamız çok önemlidir. Onarımla giderilebilecek basit bir arıza, ısrarla cihazı kullanmaya devam edersek daha da ağırlaşabilir, bu nedenle laptopu kapatmaya ve çalıştırmamaya özen göstermeliyiz.
Kaçınılması gereken diğer husus da laptopu kendimiz onarmaya çalışmaktır. Arıza tespiti her zaman kolay veya önemsiz değildir ve bunun başarısız olması, daha fazla sorun yaratmaya veya en azından olumlu bir sonuç almadan zaman kaybetmeye neden olabilir. Laptop anakartını sökmek ve onarım yapmak için internette çok sayıda öğretici video vardır. fakat inanın ki bu iyi bir fikir değildir.
Birincisi: Bir dizüstü bilgisayarın sökülmesi; deneyim, bilgi ve bazı özel araçların olmasını gerektirir. Bunu kendiniz yapmaya çalışmak işleri daha da kötüleştirebilecek ve hatta onarımın imkansızlığına yol açabilecek çok riskli bir iştir.
İkincisi: Düzgün bir şekilde sökebilsek bile, garantili bir onarım yapmak için derin bir elektronik bilgisine ve yeterli bir laboratuara ihtiyaç duyulmasıdır. Muhtemelen söküp sadece devreleri ve bileşenleri olan bir parça olarak görürüz, sorunun nerede olduğunu nasıl bileceğiz?
Zaman, para kaybı ve hatta hatayı kötüleştirmekten kaçınmak için yapabileceğimiz en iyi şey, bilgisayarımızı kurtarmamıza yardımcı olabilecek iyi bir teknik servis bulmaktır. Örneğin Mycom Bilgisayar, laptop anakart tamiri konusunda uzmanlaşmıştır.
Yorumlar (0)
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.